Diwali

Elk jaar wordt er Divali, oftewel het lichtjesfeest, gevierd onder de Hindoestanen. Divali is toegewijd aan de Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart.

Kaarsen tussen bloemen

Wat is Divali?

Het lichtjesfeest gaat om de goede dingen die het kwade overwinnen. Je kunt het zien als licht tegenover donker, warmte tegenover kou, de waarheid tegenover leugens en reinheid tegenover onreinheid.

Divali 2024

Komend jaar valt Divali op vrijdag 1 november 2024. Voor Diwali is het de bedoeling dat het huis helemaal schoon wordt gemaakt. Daarnaast zullen de Hindoes nog voor de ceremonie douchen en trekken ze traditionele kleding aan.

Wist je dat Hindoes één week van te voren geen vlees eten en geen alcohol drinken?

Viering van Diwali

De plechtigheid van Diwali moet voor een bepaalde tijd al uitgevoerd zijn en zeker voordat het donker wordt. Vaak begint de oudste familielid met de plechtigheid en bidt naar godin Lakshmi. Er wordt gebeden naar haar eigenschappen zoals, voorspoed, geluk, succes, wijsheid en welvaart.

Op de dag zelf worden diya’s gemaakt. Diya’s zijn kleine kommetjes gemaakt van klei. Ze worden voorzien van olie(ghee) en een lont, gemaakt van watten. Daarnaast worden alle gemaakte diya’s in een gouden of bronzen schaal gezet. Tijdens het aansteken van de diya’s, nodigt men de godin Lakshmi uit om het huis te bezoeken en de bewoners te zegenen.

Kaarsen op de grond

Nadat ze zijn aangestoken, worden de diya’s overal in en rond het huis geplaatst. Het idee is dat er elke kamer er een heeft, zodat de godin Lakshmi in elke kamer langs kan komen.

Zodra de diya’s zijn geplaatst, kan er gegeten worden. Er zal een vegetarische maaltijd zijn met traditionele zoetigheid. De diya’s moeten vanzelf opbranden. Het is interessant om te weten dat Hindoes het lichtjesfeest vieren om met een schone lei te beginnen.

Fijne Divali!