Secret Santa

Nu de feestdagen dichterbij komen, wordt het weer tijd om vrienden, familie of collega’s uit te nodigen voor de nodige gezelligheid. Een leuke manier om dit te doen is door een Secret Santa cadeau-uitwisseling te organiseren. In Nederland is deze traditie beter bekend als lootjes trekken voor Sinterklaas of kerst. Wil je zelf een Secret Santa cadeau-uitwisseling organiseren en ben je nog niet bekend met de regels van Secret Santa? Lees dan snel verder.

Ben je al bekend met Secret Santa? Nodig je vrienden, familie of collega’s direct uit om lootjes te trekken voor een Secret Santa cadeau-uitwisseling!
Start Lootjes Trekken

Secret Santa vieren

Wat is Secret Santa?

Secret Santa is wereldwijd een van de meest populaire manieren om de feestdagen te vieren. Het is een traditie waarbij deelnemers willekeurig iemand toegewezen krijgen aan wie ze een cadeau geven. Deze toewijzing gebeurt meestal door lootjes te trekken. Van oorsprong waren 'Secret Santa’s' de hulpjes van de Kerstman. Tegenwoordig gebruiken we Secret Santa als een gelegenheid voor het uitwisselen van cadeaus tussen familie, vrienden of collega’s.

Vier jij dit jaar Sinterklaas of Kerstmis? Gebruik lootjestrekken.nl!

Traditioneel begint een Secret Santa cadeau-uitwisseling met lootjes trekken. Dit kan op de oude manier, met papieren lootjes, maar dit is ook heel makkelijk te doen via lootjestrekken.nl. Wil je een draai geven aan je cadeau-uitwisseling, dan is het goed om te weten er ook andere leuke manieren zijn om elkaar cadeautjes te geven, bijvoorbeeld door middel van het dobbelspel.

Secret Santa regels

Spelregels voor Secret Santa

De spelregels van lootjes trekken hangen af van de viering en van met wie je het viert. Er is wel een aantal basisregels die altijd hetzelfde zijn.

  1. Bepaal vooraf met elkaar het cadeaubudget. Zo voorkom je teleurstellingen en zorg je ervoor dat deelnemers zich niet schuldig gaan voelen.
  2. Spreek met elkaar af wanneer jullie de cadeaus gaan uitwisselen en bepaal waar de viering zal plaatsvinden.
  3. Beslis wat voor cadeaus jullie elkaar gaan geven. Zijn grappige cadeaus toegestaan of moeten het juist persoonlijke cadeaus zijn?
  4. Spreek met elkaar af of jullie wel of geen surprises gaan maken voor elkaar. Je kunt er ook voor kiezen om alleen gedichten te schrijven.
  5. Blijft de cadeaugever anoniem of maken jullie achteraf bekend wie elkaars Secret Santa was? Spreek dit van tevoren af.

Online Lootjes Trekken

De makkelijkste manier om je Secret Santa cadeau-uitwisseling te organiseren, is door online lootjes te trekken. Je loopt geen risico om jezelf te trekken en je kunt aangeven welke deelnemers elkaar niet mogen trekken. lootjestrekken.nl ondersteunt E-mail, WhatsApp en Facebook Messenger. Daarnaast kan elke deelnemer online een verlanglijstje maken.
Start Lootjes Trekken

Kerst of Sinterklaas dobbelspel

Het dobbelspel is een populair alternatief voor het lootjes trekken. Bepaal vooraf de datum viering en het budget. Elke deelnemer koopt tot 3 cadeaus. De cadeaus kunnen variëren van nuttig tot vreselijk of juist grappig. Het dobbelspel wordt in twee rondes gespeeld. In de eerste ronde speel je tot alle cadeaus zijn verdeeld en uitgepakt. In de tweede ronde zet je een wekker op een afgesproken tijd (bijvoorbeeld 30 minuten). Het spel is voorbij als de wekker gaat, de cadeaus die je op dat moment in je bezit hebt, blijven van jou.

Dobbelsteen betekenis - Ronde 1

1. Pak een cadeau, maar pak nog niet uit
2. Geef al jouw cadeaus aan de deelnemer links van je
3. Steel een cadeau van iemand anders
4. Geef al jouw cadeaus aan de deelnemer rechts van je
5. Geef een cadeau aan de deelnemer met de minste cadeaus
6. Pak een cadeau en pak het cadeau uit

Dobbelsteen betekenis - Ronde 2

1. Het spel draait om, de deelnemer voor jou mag gooien
2. Geef een cadeau weg aan een andere deelnemer
3. Pak een cadeau van een andere deelnemer
4. De deelnemer na jou moet een beurt overslaan
5. Ruil een cadeau naar keuze met een andere deelnemer
6. Geef al jouw cadeaus aan de deelnemer links van je

De beste Secret Santa cadeaus voor kerst en Sinterklaas

Op zoek naar goede cadeau ideeën? Onze cadeauzoeker zit boordevol leuke cadeaus. Filter eenvoudig op leeftijd, geslacht, budget en categorie om de populairste cadeaus van dit moment te vinden.
Bekijk Cadeau Ideeën

Secret Santa cadeaus