Kerst

Kerstmis wordt jaarlijks door miljoenen Nederlanders gevierd. Van oudsher is Kerstmis een festival waarbij christenen de geboorte van Jezus Christus vieren, wat ook de oorsprong van de naam van het festival verklaart (Christmas). Over de hele wereld wordt Kerstmis op grote schaal ook door niet-christenen gevierd. In Nederland is het kerstfeest vooral een gezellig familiefeest.

Vier jij de kerst dit jaar met cadeautjes? Nodig dan je familie, vrienden, klasgenoten of collega’s uit om online lootjes te trekken en maak er samen een gezellige kerst van.
Online lootjes trekken

Kerstdiner

Wanneer is Kerstmis?

Kerstmis vindt wereldwijd plaats op 25 december. In Nederland vieren we twee kerstdagen, Eerste Kerstdag (25 december) en Tweede Kerstdag (26 december). Ook wordt kerstavond (24 december) vaak al feestelijk gevierd.

Viering van Kerstmis

Er zijn vele manieren waarop Kerstmis wordt gevierd. Denk bijvoorbeeld aan echte kersttradities zoals het versieren van de kerstboom, een kerststal of kerstdorp inrichten, het luisteren naar of zingen van kerstliedjes, samen een kerstdiner eten, en het geven van cadeautjes. Een leuke manier om elkaar cadeautjes te geven is door eerst samen lootjes te trekken voor kerst. Dit wordt in het Engels ook wel Secret Santa genoemd. Je kunt zelfs lootjes trekken zonder e-mail met de lootjestrekken.nl App.

De kerstboom versieren

Online lootjes trekken voor kerst

Hoe werkt online lootjes trekken voor kerst eigenlijk? Hieronder leggen we het uit.

 1. Maak een groep aan
  Vul de namen in van de mensen waarmee je lootjes wilt trekken, geef aan wie elkaar niet mogen trekken en vul de details van de viering in, zoals groepsnaam, budget en viering datum.
 2. Verstuur de uitnodigingen
  Zodra de groep aangemaakt is, kun je de uitnodigingen versturen. Dit kan via e-mail, SMS, WhatsApp of de messenger app van jouw voorkeur.
 3. Trek de lootjes
  Wanneer de uitnodigingen zijn verzonden kunnen de lootjes getrokken worden. Trek live lootjes met elkaar of laat elke deelnemer zelf een lootje trekken nadat de uitnodigingen zijn verzonden.

Probeer het zelf!
Start lootjes trekken

Tips lootjes trekken voor kerst (Secret Santa)

Het kan verstandig zijn vooraf met elkaar enkele afspraken te maken over de kerstviering. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Cadeaubedrag
  Spreek van tevoren een maximumbedrag voor cadeaus met elkaar af.
 • Datum kerstviering
  Spreek met elkaar af wanneer jullie de cadeaus gaan uitwisselen.
 • Soort cadeautjes
  Bepaal samen wat voor cadeaus jullie elkaar gaan geven. Wel of geen thema. Mag iedereen een verlanglijstje invullen?
 • Wel of geen surprises
  Spreek met elkaar af of jullie wel of geen surprises gaan maken voor elkaar.
 • Blijft de cadeaugever anoniem of niet?
  Gaan jullie aan elkaar bekend maken wie welke naam had. Of zal dit voor altijd een Secret Santa blijven?

Vier je kerst met een grote groep?

Een snelle manier om lootjes te trekken met een grote groep is de deelnemers uit te nodigen met een aanmeldlink. De deelnemers kunnen zich via deze link aanmelden en vullen bij het aanmelden zelf hun naam en e-mailadres in.

Wil je lootjes trekken voor kerst met meer dan 250 personen? Dan is het ook mogelijk om een bestand aan te leveren met de namen en e-mailadressen van de deelnemers. Stuur ons een e-mail naar help@lootjestrekken.nl en wij helpen je verder.

Kerstcadeaus

Kerst met een budget

Kun je door de inflatie minder groots de feestdagen vieren? Lees onze bespaartips en maak er toch een leuke kerstviering van.

Regels en meer tips

Wil je meer lezen over de regels van lootjes trekken? Of kun je bijvoorbeeld nog wel wat tips gebruiken? Lees dan spelregels lootjes trekken.

Hoe je de kerst ook viert, we wensen je vast een fijne kerst!