Kerst

Het kerstfeest is in Nederland een gezellig familiefeest. Tijdens Kerstmis staan christenen stil bij de geboorte van Jezus Christus, wat de herkomst van de naam verklaart. Tegenwoordig wordt kerst ook wereldwijd door niet-christenen gevierd. De Germanen vierden al het midwinterfeest rond de langste nacht van het jaar.

Kerstdiner

Wanneer is Kerstmis?

Kerstmis vindt wereldwijd plaats op 25 december. In Nederland vieren wij Eerste (25 december) en Tweede Kerstdag (26 december). Ook wordt kerstavond (24 december) vaak al feestelijk gevierd.

Viering van Kerstmis

Er zijn vele manieren waarop en waarmee mensen op deze twee dagen Kerstmis vieren.

Bekende voorbeelden hiervan zijn het neerzetten en versieren van een kerstboom, een kerststal of kerstdorp inrichten, het luisteren naar of zingen van kerstliedjes, samen een kerstdiner eten, en het elkaar geven van cadeautjes. Dit laatste gebeurt vaak door lootjes te trekken en op die manier voor elkaar een leuk cadeau te kopen, zonder dat men weet van wie het cadeau afkomstig is. Dit wordt in het Engels ook wel Secret Santa genoemd.

De kerstboom versieren

Lootjes trekken

Hoe werkt lootjes trekken eigenlijk? Hieronder kun je vinden hoe het werkt.

Stap 1: Als eerst worden de deelnemers aan elkaar gekoppeld zodat iedereen een persoon heeft aan wie die persoon een cadeau gaat geven. Vaak worden er papiertjes in een kommetje of hoed gestopt, maar tegenwoordig kun je dit ook eenvoudig digitaal doen met Lootjestrekken.nl.

Stap 2: Zodra de lootjes zijn getrokken, ga je voor elkaar een cadeau uitzoeken. Via Lootjestrekken.nl kun je een verlanglijstje invullen en deze is zichtbaar voor de persoon die jouw naam getrokken heeft. Met onze cadeauzoeker kun je eenvoudig een passend cadeau uitzoeken.

Stap 3: Wanneer alle cadeautjes voor iedereen zijn aangeschaft is het simpelweg nog alleen nodig om bij elkaar te komen om de cadeaus uit te wisselen. Uiteraard is het ook mogelijk om de cadeaus op te sturen, mocht je niet bij elkaar komen wegens het coronavirus.

Start lootjes trekken

Regels Lootjes trekken (Secret Santa)

 1. Cadeaubedrag
  Spreek van tevoren een maximumbedrag voor cadeaus met elkaar af.
 2. Prik een datum
  Spreek met elkaar af wanneer jullie de cadeaus gaan uitwisselen. Vier je kerst met een grote groep? Maak dan gebruik van afspreken.nl.
 3. Soort cadeautjes
  Beslis wat voor een cadeaus jullie elkaar gaan geven.
 4. Wel of geen surprises
  Spreek met elkaar af of jullie wel of geen surprises gaan maken voor elkaar.
 5. Blijft de cadeaugever anoniem of niet?
  Gaan jullie aan elkaar bekend maken wie welke naam had. Of zal dit voor altijd een Secret Santa blijven? Spreek dit goed af van tevoren.

Wil je meer weten over de spelregels van lootjes trekken? Lees dan hier verder voor meer informatie.

Hebben we je al warm gemaakt om te beginnen aan lootjes trekken? Start hier lootjes trekken voor kerst.

Lootjes trekken op afstand

Wij hebben er ook over nagedacht hoe je een leuke kerst kunt vieren met de huidige coronavirus regels. Lees er alles over in dit blog over contactloos lootjes trekken.

Fijne kerst allen!

Kerstcadeaus