Sinterklaas

Op 5 december is het weer zover, Sinterklaas! Wie is er nou niet gek op pakjesavond en Sint en Piet? Hier in Nederland is het één van de grootste feestdagen van het jaar. Bovendien worden we al in september warm gemaakt voor het Sinterklaasfeest wanneer de eerste kruidnoten in de winkel liggen. Maar dat vindt niemand echt erg, toch?

Vier jij Sinterklaas dit jaar? Nodig dan snel je vrienden of familie uit om samen lootjes te trekken.
Start lootjes trekken

Sinterklaas tijdens een optocht

Oorsprong van Sinterklaas

Er wordt vaak gezegd dat de Sint uit Spanje komt, maar wist je dat de Sint eigenlijk uit Turkije komt? Oorspronkelijk was Sinterklaas bekend als bisschop Nicolaas van Myra. Het dorp Myra ligt in het hedendaags Turkije, en hoorde vroeger zelfs bij het Romeinse Rijk. Door de vele goede daden die Sint Nicolaas in zijn tijd verrichte, werd de Sint uiteindelijk verklaard als heilig.

Viering Sint en Piet

Nu weten we hoe het zit met de geschiedenis van de Sint, maar hoe wordt Sinterklaas gevierd in Nederland?

Intocht

Elk jaar, op de eerste zaterdag na Sint-Maarten, vindt de sinterklaasintocht plaats, het moment dat Sint en Piet met de boot aankomen in Nederland. Nadat de Sint veilig aan wal is, begint hij zijn optocht door de stad. Dit doet de Sint met diverse hulppieten, zoals Hoofdpiet, Wegwijspiet, Pakjespiet en Strooipiet. Zij delen pepernoten en snoepgoed uit aan de kinderen die naar de optocht zijn komen kijken.

Schoen zetten

Als de intocht voorbij is duurt het altijd nog een paar weken voordat het grote sinterklaasfeest gevierd kan worden. In deze periode mogen kinderen ‘s avond hun schoen zetten. Vaak zingen zij daarbij ook sinterklaasliedjes voor Sint en Piet. De volgende dag vinden de kinderen dan wat lekkers of een klein cadeautje in hun schoen.

Pakjesavond

De officiële naamdag en sterfdag van Sint Nicolaas is eigenlijk 6 december, maar in Nederland vieren wij het sinterklaasfeest op 5 december (pakjesavond). Pakjesavond is de grote avond waar kinderen naar toeleven. Dit is de avond dat Sint en Piet het land rond gaan om alle cadeautjes van de pakjesboot te bezorgen.

Surprises

Volwassenen vieren Sinterklaas vaak met surprises. Ze trekken groepsgewijs lootjes en geven cadeautjes aan elkaar. De bedoeling is dat niemand van elkaar weet welk lootje de ander heeft getrokken. Ook is het gebruikelijk dat er gedichten worden geschreven voor elkaar.

Lootjes trekken is altijd gezellig om te doen met familie, vrienden en collega’s. Heb jij je groep voor dit jaar al aangemaakt? Bij Lootjestrekken.nl kun je makkelijk en snel online een groepje aanmaken.

Start lootjes trekken

Sinterklaas items

Lootjes trekken

Hoe werkt lootjes trekken eigenlijk?

Stap 1: Als eerst worden alle deelnemers aan elkaar gekoppeld zodat iedereen een persoon heeft aan wie hij of zij een cadeau gaat geven. Vaak worden er papiertjes in een kommetje of hoed gestopt, maar lootjes trekken kun je tegenwoordig ook eenvoudig digitaal doen via Lootjestrekken.nl.

Stap 2: Zodra de lootjes zijn getrokken, ga je voor elkaar een cadeau uitzoeken. Via Lootjestrekken.nl kun je een verlanglijstje invullen en deze is zichtbaar voor de persoon die jouw naam getrokken heeft. Met onze cadeauzoeker kun je eenvoudig een passend cadeau uitzoeken.

Stap 3: Wanneer alle cadeautjes voor iedereen zijn aangeschaft is het simpelweg alleen nog nodig om bij elkaar te komen om de cadeaus uit te wisselen. Uiteraard is het ook mogelijk om de cadeaus op te sturen, mocht je niet bij elkaar komen wegens het coronavirus.

Regels Lootjes trekken

 1. Cadeaubedrag
  Spreek van tevoren een maximumbedrag voor cadeaus met elkaar af.
 2. Prik een datum
  Spreek met elkaar af wanneer jullie de cadeaus gaan uitwisselen. Vier je sinterklaas met een grote groep? Maak dan gebruik van afspreken.nl.
 3. Soort cadeautjes
  Beslis wat voor een cadeaus jullie elkaar gaan geven.
 4. Wel of geen surprises
  Spreek met elkaar af of jullie wel of geen surprises gaan maken voor elkaar
 5. Blijft de cadeaugever anoniem of niet?
  Gaan jullie aan elkaar bekend maken wie welke naam had. Of zal dit voor altijd een mysterie blijven? Spreek dit goed af van tevoren.

  Wil je meer weten over de spelregels van lootjes trekken? Lees dan hier verder voor meer informatie.
  Hebben we je al warm gemaakt om te beginnen aan lootjes trekken? Start hier met lootjes trekken voor Sinterklaas.

  Pepernoten, chocoladeletter en inpakpapier

Lootjes trekken op afstand

Wij hebben er ook over nagedacht hoe je een leuke pakjesavond kunt vieren met de huidige coronamaatregelen. Lees er alles over in dit blog over coronaproof de feestdagen vieren.

Heb je al zin gekregen om lootjes trekken? Begin nu!
Start lootjes trekken

Fijne pakjesavond allen!