Sinterklaas

Op 5 december is het zover, Sinterklaas! Wie is er nou niet gek op pakjesavond? In Nederland is het één van de populairste feestdagen van het jaar. Bovendien worden we al in september warm gemaakt voor het Sinterklaasfeest wanneer de eerste kruidnoten in de winkel liggen. Maar dat vindt niemand echt erg, toch?

Vier jij Sinterklaas dit jaar? Nodig dan snel je vrienden of familie uit om online lootjes te trekken.
Online lootjes trekken

Sinterklaas tijdens een optocht

Oorsprong van Sinterklaas

Er wordt vaak gezegd dat de Sint uit Spanje komt, maar wist je dat de Sint eigenlijk uit Turkije komt? Oorspronkelijk was Sinterklaas bekend als bisschop Nicolaas van Myra. Het dorp Myra ligt in het hedendaags Turkije, en hoorde vroeger zelfs bij het Romeinse Rijk. Door de vele goede daden die Sint Nicolaas in zijn tijd verrichte, werd de Sint uiteindelijk verklaard als heilig.

Viering Sinterklaas

Nu weten we hoe het zit met de geschiedenis van de Sint, maar hoe wordt Sinterklaas gevierd in Nederland?

Intocht
Elk jaar, op de eerste zaterdag na Sint-Maarten, vindt de sinterklaasintocht plaats, het moment dat Sint en Piet met de boot aankomen in Nederland. Nadat de Sint veilig aan wal is, begint hij zijn optocht door de stad. Dit doet de Sint met diverse hulppieten, zoals Hoofdpiet, Wegwijspiet, Pakjespiet en Strooipiet. Zij delen pepernoten en snoepgoed uit aan de kinderen die naar de optocht zijn komen kijken.

Schoen zetten
Als de intocht voorbij is duurt het altijd nog een paar weken voordat het grote sinterklaasfeest gevierd kan worden. In deze periode mogen kinderen ‘s avond hun schoen zetten. Vaak zingen zij daarbij ook sinterklaasliedjes voor Sint en Piet. De volgende dag vinden de kinderen dan wat lekkers of een klein cadeautje in hun schoen.

Pakjesavond
De officiële naamdag en sterfdag van Sint Nicolaas is eigenlijk 6 december, maar in Nederland vieren wij het sinterklaasfeest op 5 december (pakjesavond). Pakjesavond is de grote avond waar kinderen naar toeleven. Dit is de avond dat Sint en Piet het land rond gaan om alle cadeautjes van de pakjesboot te bezorgen.

Surprises
Volwassenen vieren Sinterklaas vaak met surprises. Ze trekken groepsgewijs lootjes en geven cadeautjes aan elkaar. De bedoeling is dat niemand van elkaar weet welk lootje de ander heeft getrokken. Ook is het gebruikelijk dat er gedichten worden geschreven voor elkaar.

Sinterklaas lootjes trekken
Lootjes trekken is altijd gezellig om te doen met familie, vrienden, klasgenoten en collega’s. Ben jij van plan Sinterklaas te vieren met cadeautjes? Nodig dan snel je groep uit om online lootjes te trekken.
Sinterklaas lootjes trekken

Sinterklaas items

Online lootjes trekken

Hoe werkt online lootjes trekken voor Sinterklaas eigenlijk? Hieronder leggen we het uit.

1. Maak een groep aan
Vul de namen in van de mensen waarmee je lootjes wilt trekken, geef aan wie elkaar niet mogen trekken en vul de details van de sinterklaasviering in, zoals groepsnaam, budget en viering datum.

2. Verstuur de uitnodigingen
Zodra de groep aangemaakt is, kun je de uitnodigingen versturen. Dit kan via e-mail, SMS, WhatsApp of de messenger app van jouw voorkeur.

3. Trek de lootjes
Wanneer de uitnodigingen zijn verzonden kunnen de lootjes getrokken worden. Trek live lootjes met elkaar of laat elke deelnemer zelf een lootje trekken nadat de uitnodigingen zijn verzonden.

Klaar om lootjes te trekken voor Sinterklaas? Nodig snel je vrienden, familie, klasgenoten of collega’s uit.
Start lootjes trekken

Checklist Sinterklaas lootjes trekken

Het kan verstandig zijn vooraf met elkaar enkele afspraken te maken over de sinterklaasviering. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Cadeaubedrag
  Spreek van tevoren een maximumbedrag voor cadeaus met elkaar af.
 • Datum Sinterklaasviering
  Spreek met elkaar af wanneer jullie cadeautjes gaan uitwisselen.
 • Soort cadeaus
  Bepaal samen wat voor cadeaus jullie elkaar gaan geven. Wel of geen thema. Mag iedereen een verlanglijstje invullen?
 • Wel of geen surprises
  Spreek met elkaar af of jullie wel of geen surprises gaan maken voor elkaar.
 • Wel of geen gedichten
  Doen jullie wel of geen gedichten bij de sinterklaas cadeaus?
 • Blijft de cadeaugever anoniem of niet?
  Maken jullie aan elkaar bekend wie welke naam had. Of zal dit voor altijd geheim blijven?

Pepernoten, chocoladeletter en inpakpapier

Vier je Sinterklaas met een grote groep?

Een snelle manier om lootjes te trekken met een grote groep is de deelnemers uit te nodigen met een aanmeldlink. De deelnemers kunnen zich via deze link aanmelden en vullen bij het aanmelden zelf hun naam en e-mailadres in.

Wil je lootjes trekken met meer dan 250 personen? Dan is het ook mogelijk om een bestand aan te leveren met de namen en e-mailadressen van de deelnemers. Stuur ons een e-mail naar help@lootjestrekken.nl en wij helpen je verder.

Sinterklaas op budget

Kun je door de inflatie minder groots de feestdagen vieren? Lees onze bespaartips en maak er toch een leuke viering van.

Meer regels en tips

Wil je meer lezen over de regels van lootjes trekken? Of kun je bijvoorbeeld nog wel wat tips gebruiken? Lees dan spelregels lootjes trekken.

Hoe je Sinterklaas ook viert, we wensen je vast een fijne pakjesavond!