Pasen

Wat is Pasen?

Tijdens Pasen vieren christenen de dag dat Jezus uit de dood is opgestaan. Hoewel het een religieus feest is, wordt Pasen door veel mensen op verschillende manieren gevierd. Populaire paastradities zijn eieren versieren, paaseieren zoeken en natuurlijk chocolade paaseieren eten!

Wanneer is Pasen?

Pasen is altijd tussen 22 maart en 25 april, op de eerste zondag (en maandag) na de eerste volle maan als de lente officieel is begonnen. In 2024 valt Goede Vrijdag op 18 april en Paaszondag en maandag op 20 april en 21 april.

Secret Easter bunny

De paashaas

De paashaas is het symbool van Pasen, en wordt vaak afgebeeld als een haas met paaseieren. Naast eieren, is de paashaas een belangrijk onderdeel van het niet religieuze paasfeest. In de aanloop naar Pasen vind je in veel winkels onder andere chocolade beeldjes in het thema van de paashaas.

Paastradities

Als een van de belangrijkste weekenden in de jaarlijkse feestdagenkalender kent Pasen veel tradities en gebruiken. Hieronder hebben we de meest gebruikelijke Nederlandse paastradities voor je op een rijtje gezet.

 1. Paasontbijt en paasbrunch
  Bij een traditionele paasviering hoort een goede paasmaaltijd. In Nederland is dit volgens traditie het paasontbijt of de paasbrunch. Je kunt de maaltijd zo uitgebreid mogelijk maken, maar broodjes en een gekookt eitje vormen vaak de basis van het paasontbijt. Sta je wat later op en maak je er liever een paasbrunch van, dan kun je de maaltijd aanvullen met een quiche of soep. Sluit de paasmaaltijd af met een lekker paasdessert.

 2. Paaseieren versieren
  Wat is Pasen zonder paaseieren versieren? De populairste manier van paaseieren versieren is door ze met de hand te verven. Om dit te vergemakkelijken kun je je paaseieren ook verven met behulp van een eierverfmolen, zo blijven je handen, en die van je kids, tijdens het verven schoon. Een andere manier van versieren is door je paaseieren te beplakken met stickers of andere leuke decoraties.

 3. Paaseieren verstoppen en zoeken
  Eén van de leukste paastradities voor kinderen is het zoeken naar verstopte paaseieren. Of dit nu eieren zijn die je zelf versierd hebt of chocolade-eieren, het gaat om het plezier van het zoeken. Verstop de eieren in huis of in de tuin en laat je kinderen lekker zoeken.

 4. Goede Vrijdag
  Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Op Goede Vrijdag herdenken christenen de kruisiging en de dood van Jezus. Voor katholieken is Goede Vrijdag, net zoals Aswoensdag, een verplichte vastendag. In veel landen is Goede Vrijdag een wettelijke feestdag. Nederland en België vormen hierop een uitzondering.

Easter tradition

Nieuwe paastraditie: lootjes trekken voor Pasen

Lootjes trekken voor Pasen is een nieuwe paastraditie die steeds meer Nederlanders omarmen. Het is een leuke manier om elkaar cadeautjes te geven, net zoals je dat doet voor Sinterklaas of Kerstmis.

Net als bij de viering van Sinterklaas is Pasen een tijd om je creativiteit de vrije loop te laten. Maak een mooie surprise zoals bijvoorbeeld een groot paasei van papier mâché, of een stoere paashaas en verstop daar je cadeautje in.

Zo werkt Lootjes trekken voor Pasen:

Lijkt het je leuk om lootjes te trekken voor Pasen? Nodig snel je familie of vrienden uit, zo werkt het:

 1. Klik hieronder op Start lootjes trekken en vul de namen van alle deelnemers in.
 2. Geef je uitsluitingen op: wie mag wie niet trekken?
 3. Vul de details van je viering in, zoals het budget en de datum van de viering.

Je bent nu klaar om online lootjes te trekken!
Start lootjes trekken

Voordelen van lootjestrekken.nl

Elke deelnemer kan online een eigen verlanglijsje invullen. Heb je inspiratie nodig? Onze populaire cadeauzoeker staat boordevol leuke cadeaus.