Suikerfeest

Wat is het Suikerfeest?

Het Suikerfeest, in het Arabisch ‘Eid al-Fitr’, is een islamitische feestdag waarbij na een maand lang vasten het einde van de Ramadan feestelijk wordt gevierd.

Wanneer is het Suikerfeest?

Het Suikerfeest begint zodra de sikkel van de nieuwe maan aan de hemel verschijnt. Dit valt niet voor iedere moslim op dezelfde dag. Turkse moslims bepalen ruim van tevoren met een berekening de datum van het Suikerfeest. Marokkaanse moslims gaan uit van de waarneming van de maan waardoor het in de avond pas duidelijk is of het Suikerfeest de volgende dag gevierd kan worden. Het Suikerfeest valt in 2024 vermoedelijk op woensdag 10 april.

Viering van het Suikerfeest

De viering van het Suikerfeest begint al vroeg in de ochtend. De mooiste kleding wordt uit de kast gehaald voor een bezoek aan de moskee. In de moskee wordt er gebeden en feliciteert iedereen elkaar met het afsluiten van de Ramadan door ‘Eid Mubarak’ te zeggen.

Na het gebed vindt het Suikerfeest pas echt plaats en worden familieleden en vrienden bezocht. Iedereen neemt feestelijke maaltijden mee, waar koekjes altijd een belangrijk onderdeel van zijn. Aan de kinderen wordt geld of cadeaus gegeven.

Populaire traditie – Lootjes trekken met het Suikerfeest

Een populaire manier om het einde van de Ramadan extra feestelijk af te sluiten is door lootjes te trekken met familie of vrienden, ook wel Secret Eid genoemd.

Regels Secret Eid

Vier jij het Suikerfeest altijd met een hele grote familie? Of vier jij het Suikerfeest met je vrienden? Ook dan kan je lootjes trekken! Nodig snel je groep uit. Zo werkt het:

1. Klik hieronder op Start lootjes trekken en vul de namen in van iedereen die je wil uitnodigen voor jouw Secret Eid.
2. Vul alle uitsluitingen in: wie mag wie niet trekken?
3. Vul de details van de viering in zoals het bedrag en de datum.

De lootjes kunnen nu online worden getrokken!
Start lootjes trekken

We wensen je mooie Ramadan dagen en een fijn Suikerfeest. Eid Mubarak!

Suikerfeest