Suikerfeest

Wat is het Suikerfeest?

Het Suikerfeest, in het Arabisch ‘Eid al-Fitr’, is een islamitische feestdag waarbij na een maand lang vasten het einde van de Ramadan feestelijk wordt gevierd.

Wanneer is het Suikerfeest?

Het Suikerfeest begint zodra de sikkel van de nieuwe maan aan de hemel verschijnt. Dit valt niet voor iedere moslim op dezelfde dag. Turkse moslims bepalen ruim van tevoren met een berekening de datum van het Suikerfeest. Marokkaanse moslims gaan uit van de waarneming van de maan waardoor het in de avond pas duidelijk is of het Suikerfeest de volgende dag gevierd kan worden. Het Suikerfeest valt in 2021 vermoedelijk op donderdag 13 mei.

Viering van het Suikerfeest

De viering van het Suikerfeest begint al vroeg in de ochtend. De mooiste kleding wordt uit de kast gehaald voor een bezoek aan de moskee. In de moskee wordt er gebeden en feliciteert iedereen elkaar met het afsluiten van de Ramadan door ‘Eid Mubarak’ te zeggen.

Na het gebed vindt het Suikerfeest pas echt plaatst en worden familieleden bezocht. Iedereen neemt feestelijke maaltijden mee, waar koekjes altijd een belangrijk onderdeel van zijn. Aan de kinderen wordt geld of cadeaus gegeven.

Nieuw traditie – Lootjes trekken met het Suikerfeest

Een mooie manier om iets extra's toe te voegen aan de afsluiting van de Ramadan is door lootjes te trekken, ook wel Secret Eid genoemd. Bijna iedereen kent het lootjes trekken voor Sinterklaas en kerst, waar mensen worden verrast met cadeautjes. Secret Eid is in principe hetzelfde, alleen wordt het gevierd tijdens het Suikerfeest.

Regels Secret Eid

Vier jij het Suikerfeest altijd met een hele grote familie? Ook dan kan je lootjes trekken! Ga naar Lootjestrekken.nl en volg onderstaande regels:

1. Start lootjes trekken en vul alle namen in van de personen die meedoen met Secret Eid.
2. Vul alle uitsluitingen in: wie mag wie niet trekken?
3. Vul de groepsdetails in zoals het bedrag en een bericht aan je groep. De lootjes worden hierna getrokken!
Start lootjes trekken

Suikerfeest op afstand

Door de huidige situatie zal het lastig worden om bij elkaar te komen tijdens het Suikerfeest en daarom wil Lootjestrekken.nl jullie helpen. Het is nu mogelijk om lootjes te trekken en een postadres in te vullen zodat je elkaar iets leuks kunt sturen!

Veel succes tijdens de Ramadan en een fijn Suikerfeest dit jaar. Eid Mubarak!